Vrijwilligersuitje naar Duurzaamheidscentrum Assen

Zondag 3 november vertrokken we om half éen met een bus vol vrijwilligers richting Assen. Naast leden van de aangesloten verenigingen van Stichting Natuurhus Almelo waren er vrijwilligers mee van zowel het Natuurhus als van het Doepark.

In het Duurzaamheidscentrum in Assen (DCA) kon veel inspiratie worden opgedaan voor ons paviljoen, de moestuin en kruidentuin. Allemaal hebben we genoten van  de hartelijke ontvangst met zelf gebakken appelcake en koffie en waren we onder de indruk van de presentatie van Bert Bruinig, de bedrijfsleider horeca. De creativiteit en energie die hij heeft om het DCA tot een succes te maken werkt aanstekelijk voor zowel de projectgroep als de werkgroep interieur. Bert is de spin in het web tussen gemeente Assen, gebruikers, vrijwilligers, werknemers en stagiaires. Hij weet velen te betrekken bij het Duurzaamheidscentrum en het is vooral mooi om te zien hoe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook participeren.

Afbeelding van website Duurzaamheidscentrum Assen

In het Duurzaamheidscentrum vraagt de gemeente Assen aandacht voor een duurzame samenleving. Dit doen ze door informatie te geven over duurzame maatregelen die de gemeente zelf treft, maar ook door inzichtelijk te maken wat inwoners zelf kunnen doen om bij te dragen aan het duurzamer maken van hun eigen woon- en leefomgeving.

Het vergroten van de bewustwording over duurzaamheid begint bij kinderen. Zij hebben dan ook een belangrijke plek in het Duurzaamheidscentrum. Voor basisschoolleerlingen uit Assen bieden zij diverse lessen aan die passen bij de verschillende leeftijdsgroepen. Voor elke leeftijdsgroep hebben ze passende activiteiten binnen de thema’s van het Duurzaamheidscentrum. De nadruk in het lesprogramma ligt op leren, doen en beleven. Op een actieve manier laten ze kinderen het belang van gezond en duurzaam gedrag inzien én de leerlingen leren wat ze zelf hieraan kunnen bijdragen.

Afbeelding van website Duurzaamheidscentrum Assen

Op de terugweg hebben we genoten van een stamppot buffet in restaurant Rheezerbelten in Hardenberg. Om 19.00 uur waren we moe en voldaan weer terug in Almelo, maar vol ideeën en energie voor ons eigen park en paviljoen!

Mini Eshuis

X