Groene Visite

Zorg voor Ouderen – Natuur – Groene herinneringen ophalen

De Groene Visite is een provinciaal netwerk van vrijwilligers in Overijssel die op bezoek gaan bij immobiele dementerende ouderen, woonachtig in een verzorg- verpleeghuis. De vrijwilligers gaan niet op pad met lege handen. Ze nemen een thematische natuurkoffer mee die gevuld is met ‘De Natuur’ uit de eigen omgeving. Bij het zien van mooie natuurfoto’s, het voelen van een kastanjebolster, het ruiken van gedroogd gras of het proeven van rijpe bramen worden zintuigen geprikkeld. Met het ruiken, zien, proeven, horen en voelen van natuur komen herinneringen naar boven waarover gesproken wordt. De natuur wordt ingezet als krachtig middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken. De Groene Visite is een project van Natuur en Milieu Overijssel, Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet en ouderen Belangen Organisaties Overijssel. Werkzaamheden Heb jij liefde voor natuur? En haal je plezier uit het werken met ouderen? Samen met een collega vrijwilliger uit je eigen dorp of gemeente breng je op verzoek en bezoek aan dementerende ouderen in verzorg- en verpleeghuizen. Je stelt een eigen natuurkoffer samen en gaat aan de hand van de meegebrachte voorwerpen in gesprek met de ouderen. Je schrijft zelf zorginstellingen aan, maakt promotie voor de Groene Visite en onderhoudt de thematische natuurkoffers.

Wensen/vaardigheidseisen

  •  Je hebt affiniteit met ouderen en je kunt je inleven in hun belevingswereld.
  •  Je bent geïnteresseerd in natuur en vind het leuk je hierin te verdiepen.
  •  Je schrikt niet terug voor gedrag van ouderen ontstaan door hun beperking (zoals moeilijk praten, trillen). Soms gaat het om licht dementerende mensen, soms ook mensen die in een ver gevorderd stadium van dementie verkeren.
  •  Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en vind het leuk om nieuwe creatieve werkvormen te gebruiken.
  •  Je kunt overweg met audiovisuele apparatuur, zoals een beamer en laptop.
  •  Je bent bereid een basistraining natuur, zorg en gesprektechnieken te volgen.

Bijzonderheden

Tijdsinvestering: in te delen naar eigen behoefte, variërend van 1 tot 4 keer per maand.
Training: je volgt in totaal twee trainingen, een basistraining over natuur en een over zorg en gesprekstechnieken. Handboek: je ontvangt een handboek met instructies en tips. .
Wij bieden ondersteuning bij de opbouw van een nieuwe groep en er zijn financiële middelen beschikbaar.

Meer informatie

Organisatie : Natuur en Milieu Overijssel
Website : natuurenmilieuoverijssel.nl

Contactpersoon: Daniel Cohen Stuart
Telefoon: tel:038-4250965
mailadres: d.cohenstuart@natuurenmilieuoverijssel.nl


Contactpersoon Natuurhus Almelo: Laura Brummelhuis
groenevisite.ivn.almelo@gmail.com