Hoe maak je nep-dierenpoep? Dat leren kinderen op de eerste natuurmiddag in het Almelose Natuurhus

ALMELO – Na maandenlang wachten was het eindelijk zover: de eerste IVN-kindernatuurmiddag in het Natuurhus in Almelo. Onder leiding van een zestal begeleiders vermaakten de kinderen zich kostelijk met het uitpluizen van braakballen, het maken van nep-dierenpoep en het zoeken van sporen in de tuin. 

Fleur Rutenfrans 24-02-22, 09:14 

Vrolijk begon een groep kinderen gisteren aan de eerste IVN-kindernatuurmiddag, die in het teken stond van dierensporen. Voetafdrukken en uitwerpselen: alles kwam voorbij. „De kinderen hebben braakballen uitgeplozen om te kijken wat voor botjes ze allemaal konden vinden”, vertelt Anneke Hoppenbrouwer, educatief medewerker van het IVN. „Met een mengsel van stroop en ontbijtkoek hebben de deelnemers zo goed mogelijk geprobeerd de uitwerpselen van dieren na te maken. Poep is immers ook een dierenspoor”, vult ze aan.  

Op het mooie weer hadden de organisatoren niet helemaal gerekend, maar toch zijn de kinderen ook buiten op zoek gegaan naar sporen van dieren. „Het park bij het Natuurhus is nog vrij nieuw en daarom zijn er nog niet heel veel sporen te vinden, ,zegt Hoppenbrouwer. „De ligging is in ieder geval perfect. We hebben alle ruimte en we zitten lekker midden in het centrum van Almelo. Zo kunnen veel kinderen komen.”

Maanden gewacht

Door de steeds verlengde coronamaatregelen is het er nooit van gekomen om een kindernatuurmiddag te houden. „Het is leuk dat we eindelijk weer iets kunnen doen”, stelt Hoppenbrouwer. „We hebben de handschoen weer opgepakt en een werkgroep samengesteld om meer kinderactiviteiten te organiseren”, vult collega Yvonne Kuiphuis, coördinator van Scharrelkids, aan. 

De eerste keer dus dat er een kindernatuurmiddag plaatsvond in het Natuurhus. Op andere locaties in de stad heeft de organisatie wel geprobeerd om het één en ander te houden, maar de tot een echte kindernatuurmiddag kwam het nooit. „We zijn meerdere keren gewisseld van locatie. Alleen de activiteiten van de Scharrelkids zijn doorgegaan”, aldus Kuiphuis. 

Liefde voor de natuur

De organisatie hoopt de kinderen iets bij te brengen over de natuur. „We hopen dat ze liefde voor de natuur krijgen en dat ze dit gaan waarderen. Dat is het doel van deze middagen”, zegt Hoppenbrouwer.  De eerste kindernatuurmiddag was dan ook een groot succes. „We zaten helemaal volgeboekt en in de toekomst willen we vaker zulke dagen houden”, vertelt Kuiphuis.

Tubantia via https://www.tubantia.nl/almelo/hoe-maak-je-nep-dierenpoep-dat-leren-kinderen-op-de-eerste-natuurmiddag-in-het-almelose-natuurhus~ac6e1704/