HERENBOEREN TWENTE ZOEKT ‘MEDEBOEREN’ IN ALMELO EN OMGEVING

Heb je de presentatie op 20 januari 2022 gemist? Je kunt het webinar terugkijken via de link https://youtu.be/dTyw8rbNsQI en/of bekijk de presentatie zoals hieronder aangegeven.

Elke week verse groenten en fruit van het seizoen. En dat gewoon van je eigen boerderij, verzorgd door een eigen boer. Herenboeren weten dat het kan!

Herenboeren Twente is een initiatief van een groep inwoners uit Twente om één of meerdere zogenaamde

Herenboerderijen in Twente te stichten. Een Herenboerderij is een coöperatieve boerderij waar op een eerlijke wijze, met respect voor de boer, de dieren en de natuur het eten voor de aangesloten leden wordt geproduceerd. Duurzaam voedsel van je ‘eigen’ bedrijf, in je eigen omgeving. Wie als lid meedoet aan Herenboeren, is daarvan verzekerd.

Groenten, fruit, eieren en vlees
Een Herenboerderij is een biologisch gemengd bedrijf met een omvang van ongeveer 20 hectare, in eigendom van zo’n 200 huishoudens. De boer werkt in dienst van een coöperatie en produceert voedsel, exclusief voor deze huishoudens. Hij/zij werkt vraaggestuurd, en levert jaarrond wel 50 soorten groenten, fruit, eieren en vlees van kip rund en varken. De leden van de coöperatie (de herenboeren én boerinnen) delen met elkaar de kosten. Wat ze jaarrond terugkrijgen is gezond, duurzaam, lokaal eten, passend bij het seizoen.

Samen duurzaam voedsel produceren
Een Herenboerderij is meer dan een innovatief natuurgedreven voedselproducerend bedrijf, het is ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten, in gesprek zijn, recepten uitwisselen en de boer zo nu en dan een handje helpen (mag hoeft niet). Kortom terug naar de menselijke maat van voedselproductie, zichtbaar en beleefbaar.

De eerste Nederlandse Herenboerderij begon in 2016 in Boxtel. Vervolgens zijn er negen andere coöperatieve boerderijen door Herenboeren geopend, waarbij inmiddels zo’n vijfduizend burgers zijn aangesloten. Daarnaast zijn er 15 Herenboerderijen in oprichting en verkeren meerdere initiatieven in een startfase, waaronder vanaf voorjaar 2021 dus ook in Twente. 

Eerste Twentse Herenboerderij
Na een online informatieavond door Herenboeren Nederland in het voorjaar 2021, stond een groep enthousiaste kartrekkers op die in Twente één of meerdere coöperatieve Herenboerderijen van de grond willen krijgen. De kartrekkers zijn voortvarend aan de slag gegaan, via hun eigen netwerken, via de media en door middel van informatiebijeenkomsten om medestanders te zoeken voor hun plan. Ook geven zij periodiek een digitale nieuwsbrief uit over hun vorderingen, welke inmiddels door méér dan 550 geïnteresseerden wordt gelezen.

Zodra er voldoende leden, een goede locatie en een boer zijn gevonden, kan de eerste Herenboerderij Twente van start gaan. Er lopen inmiddels diverse verkennende gesprekken. De verwachting is dat op 1 januari 2023 de eerste Twentse Herenboerderij kan worden opgestart. En als het aan de Twentse kartrekkers ligt, zullen er meer volgen. De tijd is er rijp voor. 
Geïnteresseerd? Volg het webinar op 20 januari – speciaal leden van het Natuurhus en inwoners van Almelo.

In het najaar sprak Herenboeren Twente met de bestuurders van Natuurhus Almelo en met het bestuur van Duurzaam Almelo. Het initiatief voor één of meerdere Herenboerderijen in Twente werd met veel enthousiasme ontvangen. Een geplande informatiebijeenkomst in het Natuurhus voor geïnteresseerden kon vanwege Corona echter niet doorgaan. Daarom houden wij nu op 20 januari, speciaal voor leden van het Natuurhus en inwoners van Almelo een online informatiebijeenkomst. Het webinar dat wordt ingeleid door het bestuur van het Natuurhus geeft uitleg over wat een Herenboerderij is en wat het betekent om er lid van te zijn. Er zal ook volop ruimte zijn voor vragen.
Aanmelden kan via www.herenboeren.nl/projecten/twente/ of via onderstaande link:

Donderdag 20 januari  2022 om 19.30 uur

Op de dag van het webinar ontvang je van Herenboeren Twente een email met een digitale link om deel te nemen aan het webinar. 
Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief van Herenboeren Twente. Dat kan ook via www.herenboeren.nl/projecten/twente. Ook kan je Herenboeren Twente volgen op LinkedIn, Facebook of Instagram. 

X