Groene Loper Almelo

In heel Almelo maken betrokken bewoners de buurt samen groener, gezonder en prettiger. Deze groene oases zorgen voor droge(re) voeten na een flinke regenbui, bieden onderdak aan allerlei nuttige dieren en geven verkoeling tijdens hete zomerdagen. En niet onbelangrijk: ze vrolijken de hele buurt op! Groene Loper Almelo stimuleert, verbindt en versterkt deze buurtinitiatieven, om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij hun eigen groene leefomgeving. Doe jij met ons mee?
Provincie Overijssel en gemeente Almelo ondersteunen de Groene Loper Almelo vanuit het programma Natuur voor Elkaar. Het kernteam van de Groene Loper Almelo bestaat uit: Angelien Hoppen, Miriam ten Velde, in samenwerking met de Stichting Natuurhus Almelo.
Acties, activiteiten en agenda van de Groene Loper Almelo
Voorjaarsactie Bloemenlint – Actueel
gratis bloemenzaad voor inwoners van Almelo. Wilde bloemen voor meer bijen, vlinders en andere nuttige bestuivers én voor een fleurige stad!). Meedoen? LEES VERDER
Najaarsactie Waardplanten – Volgt
waardplanten zijn belangrijk. Nuttige bestuivers hebben om te overleven vaak één specifieke plant nodig. Jij en je buren kunt helpen. Vanaf 1 mei. INFO VOLGT
Biologische Bloembollenactie – Volgt
Krokussen, blauwe druifjes en andere voorjaarsbollen zijn het eerste voedsel dat vroege bijen kunnen vinden. Via ons bestel je met korting biologische – dus gifvrije – buffetjes voor onze kleine vrienden, Vanaf 1mei. INFO VOLGT
Subsidie aanvragen voor Burendag (eind september) – Volgt
Samen met buren je buurt vergroenen? Geveltuinen maken, bloembollen poten, vogelhuisjes timmeren of boompjes planten? Meld je aan en we helpen je graag met subsidieaanvraag vanaf 15 juni. INFO VOLGT
Subsidie aanvragen voor NL Doet (Maart) – Volgt
Samen met buren de handen uit de mouwen voor meer groen in je buurt? Nieuwe inplant, een insectenhotel maken, een moestuin aanleggen? Meld je aan en we helpen je graag met subsidieaanvraag vanaf 1 november. INFO VOLGT

Doelen Groene Loper Almelo
- Meer inwoners met diverse leefstijlen betrekken bij groene initiatieven
- Verbinden en versterken bestaande initiatieven
- Stimuleren van nieuwe initiatieven
- Bevorderen van biodiversiteit en klimaataanpassingen in en rond de eigen leefomgeving
Groene Loper Almelo kan u helpen met uw groene (buurt)project
De provincie Overijssel, de gemeente Almelo, de Stichting Natuurhus Almelo en Natuur en Milieu Overijssel hebben de handen ineen geslagen in het project De Groene Loper. Miriam ten Velde en Angelien Hoppen zijn ’trekker’ van de Groene Loper in Almelo.
Zij organiseren activiteiten voor een groot publiek (zoals NLdoet, Bloemenlinten, Groene Burendag en de Najaarsactie) en ondersteunen groene bewonersinitiatieven met verschillende vraagstukken. Dit doen wij door het organiseren van themabijeenkomsten, maar ook door één op één ondersteuning. Miriam en Angelien zijn de eerste aanspreekpunten voor inwoners, bedrijven en instellingen om iets moois te maken van hun eigen leefomgeving en kunnen groene initiatieven op verschillende manieren helpen, zoals:
- Tips geven over hoe je vergroening in de buurt aanpakt of hoe je een projectplan schrijft
- Mensen attenderen op subsidiemogelijkheden
- Helpen met het aanvragen van subsidies voor vergroeningsinitiatieven. Klik hier voor het subsidieboekje.
- Helpen om je in contact te brengen met groene expertise, zoals deskundigen die lid zijn van groene verenigingen of werkzaam zijn in het onderwijs
- Initiatieven met elkaar verbinden en samenbrengen, zodat ze elkaar kunnen helpen
- Helpen en coördineren bij afstemming met de gemeente, bijvoorbeeld als er voorbereidende grondwerkzaamheden gedaan moeten worden voor bloemenweides
Wil je een groen buurtproject beginnen? Neem contact met ons op, wij kunnen je waarschijnlijk helpen.
Volg ons op Facebook voor al ons nieuws

ACTIES EN ACTIVITEITEN
Al jaren op rij deelt de Groene Loper Almelo gratis bloemenzaad uit. Inwoners van Almelo kunnen bloemenzaad aanvragen om hun woon/werk/sportomgeving in te zaaien met een zaadmengsel van éénjarige wilde bloemen. Maak jij Almelo groener, bloeiend en zoemend? Ons aanbod is gratis maar beslist zeer waardevol! Insecten zorgen namelijk voor ons voedsel door planten te bestuiven. De nectar uit bloemen is brandstof voor hun lange werkdagen. Daarnaast ziet de stad er fleuriger uit en krijgen mensen een wat zonniger humeur van bomen, planten en bloemen. We zijn allemaal gebaat bij een stad die meer leeft. Fijn dus als je meedoet.
Bloemenzaad aanvragen
Zaaien op gemeentegrond
Wil je samen met buren of vrienden een stuk gemeentegrond inzaaien zodat je buurt er mooier uitziet? Wanneer je een aanvraag bij ons doet, bespreken wij de mogelijkheden met de gemeente.
Bewonersinitiatief op gemeentegrond aanvragen volgt
Najaarsactie Waardplanten (info volgt)
Biologische Bloembollenactie (info volgt)
Subsidie aanvragen voor NL Doet (info volgt)
Subsidie aanvragen voor Burendag (info volgt)
Planten van Waarde
Planten als kraamkamer
Het gaat niet goed met de vlinders en bijen. Dit roept de vraag op hoe we insecten kunnen helpen. Waardplanten zijn alles in één: voedsel, schuilplek en kraamkamer! Dat maakt ze van onschatbare waarde voor insecten. Daarom helpen Groene Lopers Overijssel en Natuur voor Elkaar bewoners met het planten van waardplanten. Onder de noemer Planten van Waarde enthousiasmeren we bewoners voor het aanplanten van méér waardplanten.
Planten van waarde voor bewonersinitiatieven
Initiatieven waar meerdere inwoners van Almelo aan deelnemen kunnen waardplantpakketten met fikse korting krijgen. Deze planten moeten op openbaar toegankelijke plekken geplant worden, of ze moeten zichtbaar zijn vanaf de openbare weg zodat behalve bijen, vlinders en andere insecten ook de buurtbewoners ervan kunnen genieten.
Waardplantenpakket
In je pakket vind je 9 (3×3) gifvrije vaste tuinplanten én 50 biologische bloembollen. Het pakket heeft een winkelwaarde van €36,-. Wij vragen aan initiatieven een bijdrage van €5,- per waardplantenpakket.
Doe je mee?
De Waard-Plantdag is op zaterdag 12 oktober. Bestel je waardplantenpakket vóór 1 oktober (maar op=op). Maximaal 2 pakketten per bewonersinitiatief (bestaand uit minimaal 3 buren/straatbewoners).
Met 1 pakket kunnen 3 buren ieder een perkje maken van 4 a 5 stoeptegels.
Met 2 pakketten maak je 3 perkjes van ca 9 a 10 stoeptegels.
Waardplanten zijn als een Waard in een herberg: ze verzorgen als goed gastheer een hapje en drankje en onderkomen voor hun gasten, waaronder de bijen en vlinders.
Waarde voor mens en dier
Met waardplanten vergroen je niet alleen je straat of buurt, maar draag je ook bij aan de bescherming van belangrijke insectensoorten. Waardplanten zijn essentieel voor specifieke insecten, waardoor jouw bijdrage direct impact heeft op de lokale biodiversiteit. Door groenlinten door het landschap en de stad te creëren, bieden we wilde bijen en insecten voedsel en een veilige voortplantingsruimte. Door het ondersteunen van onze insecten dragen we ook weer bij aan de bestuiving van ons voedsel, zoals groenten en fruit. Zonder bestuiving geen oogst. In die zin zijn waardplanten (maar ook andere voedselplanten) niet alleen van belang voor insecten, maar ook voor de mensen die ze aanplanten in hun buurt.
Verschil tussen waardplanten en voedselplanten
Een voedselplant voorziet insecten van voedsel via bloemen, bladeren en vruchten. Een waardplant gaat verder: het is cruciaal voor de ontwikkeling en het overleven van specifieke insecten. Die insecten hebben een 1-op-1 relatie met een bepaalde plant. Zo is de koninginnenpage bijvoorbeeld afhankelijk van de wilde peen, de klokjesbij van de campanula (klokjesfamilie) en de atalanta, dagpauwoog en de kleine vos van de brandnetel.
Tot slot heb je ook nectarplanten. Die leveren nectar, maar zijn niet per se noodzakelijk voor het overleven van specifieke insectensoorten. Een voorbeeld daarvan is de vlinderstruik (buddleja).
Invloed van gif
Voor alle insecten geldt dat ze gezonde planten nodig hebben. Planten die bespoten zijn met ‘gewasbeschermingsmiddelen’ of gif geven dat door aan de insecten die van hun producten (nectar, vruchten of blad) eten. Die insecten gaan dood of raken sterk verzwakt. Als ze worden opgegeten door vogels komt het gif vervolgens ook in hun lijf. Onze plantpakketten zijn gegarandeerd 100% gifvrij.
Doe mee en maak van jouw buurt een groen paradijs!
Binnenkort plaatsen we hieronder het inschrijfformulier waarmee jij jouw plantpakketten kunt bestellen. Dan vind je hier ook de lijst met planten in het waardplantenpakket.