Gespot in het Almelo’s Weekblad: Hans Oude Luttikhuis

Wij zijn trots op Almelo.. en op de mensen in onze regio. Deze week zijn wij trots op: Hans Oude Luttikhuis, voorzitter van Stichting Natuurhus Almelo.

Stel jezelf kort voor en omschrijf jezelf in vijf woorden. Ik ben Hans, voorzitter van Stichting Natuurhus Almelo. Al bijna 25 jaar een enthousiaste imker met inmiddels een brede belangstelling voor onze groene omgeving, die ik graag door een zonnige bril bekijk.

Kun je wat vertellen over Natuurhus Almelo? Zes groene verenigingen in Almelo hebben zich verenigd in Stichting Natuurhus Almelo om een groene beweging op gang te brengen, om de burgers en overheid meer te betrekken bij groene zaken. De Stichting is het aanspreekpunt voor de gemeente Almelo en andere partijen waar het gaat om natuur- en milieueducatie, aandacht voor het milieu en duurzaamheid. ook proberen we met andere partijen een goede ‘groene’ relatie op te bouwen.

Hoe ben je betrokken geraakt bij de Stichting? Enkele jaren geleden liep de energie uit de Stichting, de financiën om een nieuw paviljoen te bouwen ontbraken, en er was geen goede verstandhouding met gemeente en omwonenden. Met enkele anderen vond ik dat we dit prachtige initiatief niet konden laten lopen en hebben gezamenlijk een nieuwe impuls aan de Stichting gegeven.

Welke werkzaamheden verricht jij voor het Natuurhus? Ik onderhoud de contacten met de gemeente Almelo, waterschap Vechtstromen en andere partijen waarmee we in zee gaan. Ik probeer het beleid en de communicatie te structureren, maar vooral het overzicht te bewaren over de diverse projecten. We hebben heel veel vrijwilligers , die fantastisch werk verrichten voor de Stichting, zoals de Scharrelkids, de Groene Visite, onze jaarlijkse tentoonstelling en de uitgebreide groene bibliotheek.

Wat biedt Natuurhus Almelo, Almelo? In het Doepark hebben we straks een prachtig paviljoen waar de inwoners van Almelo hopelijk vaak naartoe gaan voor informatie, een lezing, cursus, lunch, wandelingetje met ouders door het Doepark, een waterbad voor de kinderen, et cetera. Het wordt een aantrekkelijke groene oase in onze stad.

Hoe kijk je tegen de ontwikkelingen van het nieuwe paviljoen en het Hagenpark aan? Door een aantal tegenvallers loopt ons project wat vertraging op, maar het is een trein die niet te stoppen valt. We zijn met veel mooie ontwikkelingen bezig (buurtmoestuin, beleef- en beweegtuin, herprofileren van de Aa, kano-aanlegsteiger), die veel afstemming en overleg vragen.

Waar ben je het meest trots op, dat je met de Stichting hebt gerealiseerd? Ik vind het heel prettig dat de investeringen die je doet in mensen en relaties, zich terugbetalen in voortgang. Het feit dat de gemeente Almelo de ontwikkelingen in het Doepark toejuicht en het serieus op de agenda heeft gezet, geeft me veel voldoening.

Hoe zou je de Almeloër omschrijven? De Almeloër is betrokken bij kenmerkende zaken voor Almelo. De stad die altijd opgekeken heeft tegen Enschede en Hengelo ontworstelt zich en krijgt steeds meer een vernieuwende, sterkere identiteit.

Wat vind jij het mooiste aan Almelo? Almelo is omringd door groene longen. Toen ik er nog woonde, kwam ik veel in het Nijreesbos en de Wateregge. Deze groene juweeltjes moeten we koesteren en niet opofferen aan andere zaken.

X