NIVON, Zo doo wieleu dat: een eeuw Twente op film

08mar19:0020:30NIVON, Zo doo wieleu dat: een eeuw Twente op filmFilm over historie van Twente19:00 - 20:30 Event Type Activiteiten voor geïnteresseerden,Activiteiten voor leden,Activiteiten voor volwassenen

Event Details

Binnenkort bij NIVON – Zo doo wiejleu dat: een eeuw Twente op film
Wat maakt Twente tot Twente en welke veranderingen hebben er de laatste eeuw plaatsgevonden? Actrice Johanna ter Steege en filmmaker Erik Willems maakten aan de hand van archiefbeelden een film over wat er in een eeuw in Twente is veranderd. 

Na een oproep in Twente voor filmmateriaal kwamen tientallen amateurfilms boven water. Een jaar lang werden filmpjes verzameld; van amateurfilms tot Polygoonjournaals en van bedrijfsfilms tot tv-reportages. Het resultaat is een documentaire over bijzondere en alledaagse gebeurtenissen in Twente, op film vastgelegd in de periode van 1915 tot 2015 en voorzien van voice-over door Johanna ter Steege, uiteraard in het Twents.

De documentaire neemt de kijker mee langs hoogte- en dieptepunten van de afgelopen eeuw. Het is een film over tradities die blijven en gewoonten die veranderen. Van de ontwikkeling van dorpen en steden, de opkomst en ondergang van de textielindustrie tot (ingrijpende) gebeurtenissen. Denk aan de Tweede Wereldoorlog, de vuurwerkramp van 2000 in Enschede en het landskampioenschap van FC Twente  2010. Maar ook het dagelijks leven komt aan bod, met Twentenaren zelf aan het woord.

Zo doo wiejleu dat: een eeuw Twente op film duurt 90 minuten, de pauze ongeveer 15 minuten.
De foto bij deze activiteit is  Man op de veemarkt | © MAX

De presentatie van de film zal worden verzorgd door Gé Nijkamp uit Borne.
Gé weet veel over de historie van Twente en kan hier heel enthousiast over vertellen.

Datum: Vrijdag 8 maart 2024
Tijd: 19.00 – 21.00 uur
Plaats: Natuurhus Almelo, Hagenborgh 4 7607 JT Almelo
Aanmelden en betalen kunt u via deze link
Kosten:  €7,50 inclusief een kop koffie of thee bij aanvang
Bij vragen kun je contact opnemen met Ellen Rodenstein 06-28 99 42 12

Time

(Friday) 19:00 - 20:30

Location

Natuurhus Almelo

Hagenborgh 4, 7607 JT, Almelo

Organizer