Waarom de bijen sterven: een vergeten oorzaak

12feb19:0022:00Waarom de bijen sterven: een vergeten oorzaak19:00 - 22:00 Event Type Activiteiten voor geïnteresseerden,Activiteiten voor leden

Event Details

Op veel plekken is het niet florissant gesteld met de bijen. Vooral in West-Europa en de VS lijkt de varroa mijt in belangrijke mate bij te dragen aan bijensterfte, Maar in Zuid-Amerika en Zuidelijk Afrika werden bijen, ondanks een zeer hoge infectiegraad, snel resistent. 

Hoe kan dit? 
Wat gaat er bij ons mis? 
Wat zien we wellicht over het hoofd, en hoe kunnen wij, (hobby)imkers en liefhebbers, bijdragen aan de weerbaarheid van bijen?

Op uitnodiging van BD imkergroep Twente komt Jacques van Alphen op 12 februari 2024 naar Almelo om met een wetenschappelijke bril, maar ook vanuit zijn praktijkervaring, meer inzicht te geven in deze materie.
Jacques is bioloog en emeritus hoogleraar dierenecologie. Hij was verbonden aan de Leidse Universiteit en de Université de Rennes. 
Hij deed onder meer onderzoek naar vissen en padden, het behoud van de tijger in Nepal, het gedrag van sluipwespen en biologische bestrijding en naar de rol van natuurlijke selectie bij bestrijding van de varroamijt. 
Hij is onder meer auteur van het boek “Honingbijen” over de evolutie, de ecologie en het gedrag van honingbijen en schreef een review artikel over de varroamijt. 
Jacques woont (deels) in Noord-Frankrijk en houdt daar zwarte bijen.
Tijdens de avond is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie.
 
Wanneer:     Maandag 12 februari van 19.30 tot uiterlijk 22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Waar:            Natuurhus Almelo Hagenborg 4 7607 JT Almelo
Parkeren kan tegenover het Natuurhus in de parkeergarage. 

Inschrijven j.foortjes@gmail.com o.v.v. uw naam en “Lezing Jacques van Alphen”.

Kosten 10 euro, over te boeken naar IBAN nr. NL93 RABO 0317 7287 68 t.n.v. J.P.G. Foortjes, o.v.v. uw naam en ‘Lezing Jacques van Alphen’
Na ontvangst van uw bijdrage is deelname definitief. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Vragen? 

Liefst per e-mail: j.foortjes@gmail.com (of telefoon: 06 12256201)

We zien uw komst graag tegemoet!

Jurgen Foortjes
Coördinator BD Imkers Twente
 
PS in de bijlage nog meer info over de lezing. 

Time

(Monday) 19:00 - 22:00