Infoavond over 'Gertrude Jekyll, de beroemde Engelse tuinarchitecte'

22nov19:3022:00Infoavond over 'Gertrude Jekyll, de beroemde Engelse tuinarchitecte'spreker Lisette Le Blanc19:30 - 22:00 Event Type Activiteiten voor geïnteresseerden,Activiteiten voor leden,Activiteiten voor volwassenen

Event Details

Spreker:        Lisette le Blanc

Onderwerp:  Gertrude Jekyll, de beroemde Engelse tuinarchitecte (1843-1932)

De lezing gaat in op de ontwikkeling van de tuinen en de plaats die Gertrude Jekyll inneemt in de geschiedenis van de tuinontwikkeling. Jekyll  legde de basis voor de moderne tuinarchitectuur. Zij liet zich inspireren door de schilder William Turner, The Arts and Crafts  Movement  van William Morris en het impressionisme. Zij ontwierp circa 400 tuinen in Europa en Amerika en schreef meer dan 1.000 artikelen voor tijdschriften als Country Life en The Garden. Belangrijk was haar samenwerking met de architect Edwin Lutyens. Voorbeelden zijn Hestercombe Park, Munstead Wood  in Godalming in Surrey en The Deaning in Sonning in Berkshire.

Gertrude Jekyll studeerde aan de academie in Londen. Ze bracht vele uren door in de National Gallery waar ze de werken van William Turner bestudeerde en zich liet inspireren door zijn kleurgebruik. Ze ondernam diverse reizen naar Italië, Griekenland en Noord-Afrika en toonde grote belangstelling voor ambachten in die landen. Ze raakte geïnteresseerd in botanica en experimenteerde met planten en bloemen.

Toen ze zich uiteindelijk voluit op de tuin toelegde kon ze dankzij de veelzijdige opleiding tuinieren als pure expressieve kunst beoefenen. Zij zag de tuin als een palet met kleuren.Talloze plantensoorten bracht zij samen tot een harmonieus geheel. Zo is Upton Grey een fraai voorbeeld van haar veelzijdige expressiviteit. Gertrude Jekyll was een eigenzinnige vrouw die zich ook durfde te verzetten tegen de Victoriaanse mentaliteit.

Locatie:         Natuurhus, Hagenborgh 4, 7607 JT  Almelo
Aanvang:      19.30 uur 
Entree:          leden € 2,50, niet-leden € 5,00

Time

(Wednesday) 19:30 - 22:00

Location

Natuurhus Almelo

Hagenborgh 4, 7607 JT, Almelo