Expositie 'Op goede voet met de aarde'

02sep(sep 2)08:0008dec(dec 8)18:00Expositie 'Op goede voet met de aarde'(september 2) 08:00 - (december 8) 18:00 Event Type Activiteit voor jongeren,Activiteiten voor geïnteresseerden,Activiteiten voor het hele gezin,Activiteiten voor jong en oud,Activiteiten voor kinderen,Activiteiten voor volwassenen

Event Details

Van 2 september t/m 8 december 2023 is er een expositie bij zowel het Natuurhus als het Stedelijk Museum.
Op goede voet met de aarde laat twee tentoonstellingen zien met hetzelfde thema belicht vanuit een eigen invalshoek

Natuurhus: Beestjes-Plastic-Voetafdruk
Stedelijk museum: Kunst-Innovatie-Idylle

Beide exposities gaan uit van de ecologische voetafdruk. Wat houdt dit in, wat zijn de gevolgen voor de aarde van een grote voetafdruk en hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze voetafdruk zo klein mogelijk blijft? Het Natuurhus legt daarbij de nadruk op samen proberen de voetafdruk groener te maken. Bezoekers krijgen daarvoor tips en kunnen in het Natuurhus berekenen wat hun eigen voetafdruk is.

Andere onderwerpen die aan bod komen zijn biodiversiteit, recycling en het gebruik van water. Het Natuurhus kijkt naar de meer praktische kanten, het Stedelijk Museum laat zien hoe kunstenaars en ontwerpers de natuur zien. Voor de een is het een idylle en inspiratie, anderen plaatsen kritische noten of komen met innovatieve ideeën.

Watergebruik en waterkwaliteit spelen een belangrijke rol. Bij het Natuurhus gaat een van de activiteiten voor kinderen van 6 tot 12 jaar over waterzuivering. Het Stedelijk Museum zoomt in op de waterverspilling bij de productie van jeans. Die productie is één van de meest vervuilende binnen de modeindustrie. Om de katoenplanten op de plantages water te geven en het garen te verven, gebruikt men naast stinkende chemicaliën ongeveer 7.000 liter water. En dat allemaal voor de productie van één jeans. Met meer dan twee miljard jaarlijks verkochte jeans kan de impact van het recyclen van jeans en het gebruik van biologische katoen enorm zijn. Het in 2012 opgerichte MUD Jeans produceert van gerecyclede jeans nieuwe jeans, omdat het minder afval wil en een nieuwe circulaire economie en eerlijke productie. Voorbeelden zijn tijdens de expositie in het museum te zien.

Ook in het Natuurhus komt hergebruik aan de orde. Het Natuurhus ziet hergebruik als een essentieel onderdeel is van goed omgaan met de aarde. Daarom komt het Almelose Repair Café op 8 september een reparatie-sessie in het Natuurhus houden. Dan krijgt de bezoeker tevens voorbeelden te zien van recycling, de gevolgen van de plastic soep en wat we kunnen doen om die te verminderen.

Het Stedelijk Museum Almelo laat de kwetsbaarheid van de natuur in de kunst zien.
Zie voor meer informatie https://www.uitinalmelo.nl/agenda-item/119446/op-goede-voet-met-de-aarde/

Time

September 2 (Saturday) 08:00 - December 8 (Friday) 18:00

Location

Stad Almelo