Buurtmoestuin

Doepark de Hagen

Voorjaar 2023 in zicht!

Op zaterdag 11 maart werd met NLDoet de mest op de moestuin gebracht. Een eerste stap in de richting van weer een fraaie moestuin in 2023. Binnenkort start ook de moestuincursus en kunnen de deelnemers van de cursus ook daar in de praktijk hun kennis opdoen.

Moestuinieren in het Doepark

Onder deze titel gaf Marthijs Ekkel in het voorjaar van 2021 een mooie presentatie over de plannen voor het derde jaar van de moestuin. De ervaringen over de eerste twee jaar konden hierin mooi worden meegenomen. De indeling van de moestuin is in het bijgaande overzicht goed te zien. Er zijn vakken gemaakt op basis van wisselteelt en er is een kruidenspiraal met etages van droog naar nat. Een bijzondere groep vormen de perennials, vaste planten. 

Het is fijn dat de waterpomp dit jaar in bedrijf en lekker dichtbij is voor het bewateren van de bedden. De opslag van materialen, boomstammen, takken, pootgoed en puin is slim aan het oog onttrokken door een vlechtscherm en de nieuwe composthoop geeft voldoende plek aan de pompoenen om te groeien.

In de toekomst zal een deel van de opbrengst uit de moestuin via de horeca in het paviljoen worden verwerkt, een deel wordt verkocht of om niet aangeboden.

Winterrust in de moestuin

De moestuin is bedekt met een mooie sneeuwlaag. Ze ligt te wachten op het voorjaar zodat ze weer in alle glorie kan groeien. De moestuiners zijn daarom al bezig met de voorbereiding en bestellen de zaden die daarvoor nodig zijn.

Van voorjaar naar najaar 2020

Corona gooide roet in het eten voor een aantal geplande activiteiten. Maar een bezoek aan de moestuin van Twickel hebben een aantal vrijwilligers zich zeker niet laten ontnemen. Met een rondleiding  door de tuin en uitwisseling van veel nuttige informatie gingen de moestuiners weer tevreden huiswaarts. De opgedane kennis en ideeën hebben zeker bijgedragen aan een goed seizoen voor de moestuin in het Doepark.

De foto’s getuigen daar van. Heerlijke en mooie producten kwamen eind augustus van het land. Witte kool, rode kool, bietjes, snijbiet maar ook grote zonnebloemen met een overvloed aan zaden.
Het is inmiddels september, de maand van de pompoenen. Met de heerlijke pompoensoep van Janine op het oogstfeest nog in het geheugen, worden de pompoenen nu onder de vrijwilligers verdeeld. Dit jaar vanwege corona jammergenoeg geen oogstfeest.

De moestuiners maken de moestuin winterklaar in het Doepark. De boerenkool is klaar voor een nachtvorstje om vervolgens zoete sappen te genereren zodat we er een heerlijke stamppot van kunnen maken!

Oogstfestival 2019

Op zondag 6 oktober was het eerste oogstfestival in Doepark de Hagen. Van 13.00 uur tot 16.00 uur was het een drukte van jewelste in het park. Het oogstfestival werd georganiseerd door stichting Natuurhus Almelo en de Jongerenraad van Almelo.

De buurtmoestuin vrijwilligers waren zeer tevreden met de eerste oogst. Ze hebben de afgelopen periode meerdere keren aardappelen, snijbonen, courgettes en pompoenen kunnen oogsten. Van de aardappelen werd die middag friet gemaakt, de courgettes gingen op de grill en van de pompoenen werd soep gemaakt. Daarnaast werden er smakelijke pannenkoeken gebakken.

Op een open podium waren optredens van verschillende singer-songwriters. En waren verschillende activiteiten, zoals het stempelen met aardappelen en schminken.

Excursie Hof van Hackfort

De cursisten van de moestuincursus zijn als onderdeel van de cursus op excursie geweest. Ter inspiratie gingen de moestuinders op 4 juli 2019 naar het Hof van Hackfort. De moestuin bij Kasteel Hackfort in Vorden wordt ook gerund door vrijwilligers en staat vol met groenten en kruiden die deels worden verwerkt in brasserie de ‘Keuken van Hackfort’.

De vrijwilligers hebben in de tuin allerlei groenten geoogst en daarmee zelf een smakelijke en gezonde maaltijd bereid. De excursie was een groot succes!

Cursus Buurtmoestuin

In mei 2019 is de eerste cursus buurtmoestuin gestart met twaalf cursisten. Tijdens de cursus hebben de buurttuinders kennis en vaardigheden opgedaan, zodat ze nu zelf een openbare, biologische groentetuin kunnen ontwikkelen en beheren.

Martin Mulder en Eric van Veluwen hebben de cursus buurtmoestuin gegeven. Ze hebben de cursisten van alles geleerd over bodemsoorten en de verschillende teelmethodes. Onderdeel van de cursus was dat de cursisten zelf een teeltplan moesten maken voor de buurtmoestuin in Doepark de Hagen.

Aanleg buurtmoestuin

In de winter van 2018 is gestart met de aanleg van de buurtmoestuin. De vrijwilligers zijn toen begonnen met het zetten van de contouren en het plaatsen van de omheining. In het voorjaar van 2019 is gestart met het moestuinieren.

De vrijwilligers zijn iedere woensdag- en zaterdagmorgen aan het werk in de buurtmoestuin. Ze zijn het eerste seizoen begonnen met het planten van aardappelplanten, kruiden, bonen, courgettes en zonnebloemen. Ook is er een waterpomp aangelegd in de moestuin.