Buurtmoestuin

Doepark de Hagen

Aanleg buurtmoestuin

In de winter van 2018 is gestart met de aanleg van de buurtmoestuin. De vrijwilligers zijn toen begonnen met het zetten van de contouren en het plaatsen van de omheining. In het voorjaar van 2019 is gestart met het moestuinieren.

De vrijwilligers zijn iedere woensdag- en zaterdagmorgen aan het werk in de buurtmoestuin. Ze zijn het eerste seizoen begonnen met het planten van aardappelplanten, kruiden, bonen, courgettes en zonnebloemen. Ook is er een waterpomp aangelegd in de moestuin.

Oogstfestival 2019

Op zondag 6 oktober was het eerste oogstfestival in Doepark de Hagen. Van 13.00 uur tot 16.00 uur was het een drukte van jewelste in het park. Het oogstfestival werd georganiseerd door stichting Natuurhus Almelo en de Jongerenraad van Almelo.

De buurtmoestuin vrijwilligers waren zeer tevreden met de eerste oogst. Ze hebben de afgelopen periode meerdere keren aardappelen, snijbonen, courgettes en pompoenen kunnen oogsten. Van de aardappelen werd die middag friet gemaakt, de courgettes gingen op de grill en van de pompoenen werd soep gemaakt. Daarnaast werden er smakelijke pannenkoeken gebakken.

Op een open podium waren optredens van verschillende singer-songwriters. En waren verschillende activiteiten, zoals het stempelen met aardappelen en schminken.

 

Cursus Buurtmoestuin

In mei 2019 is de eerste cursus buurtmoestuin gestart met twaalf cursisten. Tijdens de cursus hebben de buurttuinders kennis en vaardigheden opgedaan, zodat ze nu zelf een openbare, biologische groentetuin kunnen ontwikkelen en beheren.

Martin Mulder en Eric van Veluwen hebben de cursus buurtmoestuin gegeven. Ze hebben de cursisten van alles geleerd over bodemsoorten en de verschillende teelmethodes. Onderdeel van de cursus was dat de cursisten zelf een teeltplan moesten maken voor de buurtmoestuin in Doepark de Hagen.

 

Excursie Hof van Hackfort

De cursisten van de moestuincursus zijn als onderdeel van de cursus op excursie geweest. Ter inspiratie gingen de moestuinders op 4 juli 2019 naar het Hof van Hackfort. De moestuin bij Kasteel Hackfort in Vorden wordt ook gerund door vrijwilligers en staat vol met groenten en kruiden die deels worden verwerkt in brasserie de ‘Keuken van Hackfort’.

De vrijwilligers hebben in de tuin allerlei groenten geoogst en daarmee zelf een smakelijke en gezonde maaltijd bereid. De excursie was een groot succes!

X