Mee doen

Groene Loper Almelo

Deze pagina informeert u over de volgende acties

– Groene Burendag (juni en september 2023)
– Najaarsactie 2023 (info volgt)
– Landelijke natuurwerkdag (3 en 4 november 2023)
– NL Doet (november 2023-maart 2024)
– Voorjaarsactie Almelo’s Bloemenlint 2024 (maart en april 2024)

GROENE BURENDAG-VRAAG €350 SUBSIDIE AAN 

Het Oranjefonds wil met Burendag mensen dichter bij elkaar brengen. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt.

De Groene Loper Almelo pleit ervoor samen wat GROENS voor je straat te doen. Denk aan samen vogelhuisjes maken en ophangen, geveltuintjes aanleggen, een (fruit)boompje planten, een buurttuin maken, bollen poten of het adopteren van boomspiegels.

We helpen graag om een goed plan te maken en hiervoor financiën aan te vragen. Op dinsdag 20 juni van 19.00 tot 21.00 uur staan we in het Natuurhus Almelo klaar om samen met jou en je buren een aanvraag in te dienen voor het Oranjefonds. Speelt zich jullie plan op gemeentegrond af, dan helpen we je in contact te komen met de juiste contactpersoon van de gemeente.

Koop biologische bloembollen met flinke korting
Groene Loper Almelo wil graag extra inzetten op bloembollen tijdens Burendag. Daarom heeft zij een speciale aanbieding geregeld voor biologische bloembollen.

AANBOD BLOEMBOLLEN BEKIJKEN

BIOLOGISCHE BLOEMBOLLEN BESTELLEN

TIP: Initiatieven kunnen ervoor kiezen deze bloembollen onderdeel te laten zijn van hun aanvraag.

Gratis klimplantenpakketten van onze najaarsactie ‘van Boven en Onder GOED’.
Wie kent ze niet: de kale achterkanten van tuinen waar de ene schutting zich aan de andere rijgt. Buurten worden niet alleen gezelliger van meer groen, meer planten maken het ’s zomers koeler en nemen goed water op bij een plensbui. Daarnaast trekt het meer vlinders en vogels.

Voor alle buurtinitiatieven (minimaal 2 buren), verenigingen of maatschappelijke organisaties die kale erfafscheidingen, schuurtjes of gevels willen laten begroeien, biedt de Groene Loper Almelo klimplanten aan.

 De Groene Loper Almelo geeft met de najaarsactie ‘van Boven en Onder GOED’ maar liefst 100 groenpakketten weg, die bestaan uit bodemverbeteraar en klimplanten. Voorwaarde is dat het groen aan de stoep, steeg of openbaar veld grenst, zodat iedereen ervan kan genieten.

Op 20 juni, tijdens de inspiratie-inloopavond (19-21 uur in het Natuurhus) zetten we deze actie open. Aanmelden kan dan tot 1 september, zolang de voorraad strekt.

NAJAARSACTIE 

Jaarlijks organiseert de Groene Loper Almelo een najaarsactie waarbij we ‘groen’ mogen weggeven om onze buurten te vergroenen. Momenteel zijn we ons nog aan het beraden welke vorm de actie van 2023 krijgt.
Nadere informatie over de actie volgt.

LANDELIJKE NATUURWERKDAG

Elke eerste zaterdag van november (4 november 2023) vindt de landelijke Natuurwerkdag plaats. Jong en oud kan die dag werken aan het behoud en herstel van natuur en landschap. Het is eigenlijk een opknapbeurt van het landschap.

Beleef het landschap!
Afhankelijk van de streek en de locatie zijn er verschillende werkzaamheden. De meeste activiteiten bestaan uit kleinschalig onderhoudswerk: snoeien, zagen, hooien, schoonmaken van poelen en paden, het knotten van wilgen, snoeien van fruitbomen, maken van takkenrillen en verwijderen van riet. Ook kinderen zijn zeer welkom op de Natuurwerkdag. Op verschillende locaties worden speciale kinderactiviteiten georganiseerd.

Landschap kan niet zonder vrijwilligers
Wil je als vrijwilliger helpen of heb je een groene klus in Almelo voor vrijwilligers? Meld het ons en dan proberen wij de vrijwilligers en de klussen met elkaar te verbinden

NL DOET. Maak je straat groen, vraag geld aan voor een groene buurt.
Vanaf 1 november 2023 kunnen buren, buurttuinen en maatschappelijke initiatieven met ondersteuning van Groene Loper Almelo financiën aanvragen bij Het Oranje Fonds. Deze financiën kunnen zij inzetten om tijdens NLdoet in maart 2024 de omgeving te vergroenen. Denk hierbij aan boomspiegels, geveltuinen, buurttuinen, een insectenhotel of fruitstruiken. Geïnteresseerden kunnen zich bij ons aanmelden.

Via de Groene Loper Almelo kunnen ook buurtinitiatieven zonder rechtsvorm een aanvraag voor financiën doen. Je kunt een aanvraag doen tot 350 euro. Wij helpen je bij het invullen van de benodigde formulieren.

Voorbereiding
De gegevens die je nodig hebt voor je aanvraag zijn: KvK-nummer (in geval van vereniging of stichting), bankrekeningnummer, NAW-gegevens en een indicatie van de kosten per materiaal/activiteit.

Samen maken we Almelo groener…en kleurrijker! De Groene Loper Almelo organiseert rond Nationale Zaaidag, …. april, alweer voor het zesde jaar, in samenwerking met Stichting Natuurhus de actie Bloemenlint. Iedereen die een (zonnig) stukje grond over heeft, kan er bloemenzaad zaaien. Met al die snippertjes, strookjes, metertjes, potten met bloemen, maken we ‘verbindingsweggetjes’ voor de insecten van het buitengebied de stad in. Meer bloemen betekent meer voedsel voor bijen en andere insecten. Deze bestuivers zijn erg belangrijk voor biodiversiteit maar ook bij de productie van ons voedsel.

Doe je mee? Ook (sport)verenigingen, scholen, verzorgingscentra en bedrijven zijn welkom om gratis bloemenzaad aan te vragen onder voorwaarde dat je zelf mag beschikken over de grond.

Aanvragen bloemenzaad

Zaaduitgifte.
De zaaduitgifte voor mensen die zaad besteld hebben is op ….. april tussen … en … uur in het Natuurhus, Hagenborgh 4, Almelo.

Zaai instructie.
Bloemenzaad ontkiemt niet zomaar en overal. Lees voordat je gaat zaaien eerst de zaai instructie.

Samenstelling zadenmengsel.
Het zadenmengsel bestaat uit éénjarige zaden die goed passen bij de natuurlijke omgeving van Almelo. Dat wil zeggen dat we zaden hebben uitgezocht waarvan we weten dat die bijdragen aan de voedselvoorziening van de insecten die in onze omgeving leven. Je kunt in de samenstelling zaadmengsel zien welke soorten er allemaal in het mengsel zitten.

Buurtinitiatieven
Wanneer je als groep buren of als vereniging samen een stuk van je buurt wilt vergroenen en beheren, door een perk, een reeks boomspiegels of een serie geveltuintjes te adopteren van de gemeente Almelo, kun je daarover contact opnemen met de Groene Loper Almelo, Miriam ten Velde, miriam@dewateregge.nl.  Wij zullen dan samen met de gemeente bekijken of en hoe het plan gerealiseerd kan worden.

VOORJAARSACTIE BLOEMENLINT
HAAL (GRATIS) BLOEMENZAAD EN DRAAG JE METER(S) BLOEMEN BIJ

Aanvragen bloemenzaad