Mee doen

Groene Loper Almelo

Deze pagina informeert u over de volgende acties

– NL Doet (november 2023-maart 2024)
– Voorjaarsactie Almelo’s Bloemenlint 2024 (maart en april 2024)
– Najaarsactie 2024 volgt nog
– Landelijke natuurwerkdag (1 en 2  november 2024)

Samen maken we Almelo groener…en kleurrijker! De Groene Loper Almelo organiseert rond Nationale Zaaidag, 22 april, alweer voor het zevende jaar, in samenwerking met Stichting Natuurhus de actie Bloemenlint. Iedereen die een (zonnig) stukje grond over heeft, kan er bloemenzaad zaaien. Met al die snippertjes, strookjes, metertjes, potten met bloemen, maken we ‘verbindingsweggetjes’ voor de insecten van het buitengebied de stad in. Meer bloemen betekent meer voedsel voor bijen en andere insecten. Deze bestuivers zijn erg belangrijk voor biodiversiteit maar ook bij de productie van ons voedsel.

Doe je mee? Ook (sport)verenigingen, scholen, verzorgingscentra en bedrijven zijn welkom om gratis bloemenzaad aan te vragen onder voorwaarde dat je zelf mag beschikken over de grond.

Volgt nog voor 2024

Zaaduitgifte.
De zaaduitgifte voor mensen die zaad besteld hebben is op ….. april tussen … en … uur in het Natuurhus, Hagenborgh 4, Almelo.

Zaai instructie.
Bloemenzaad ontkiemt niet zomaar en overal. Lees voordat je gaat zaaien eerst de zaai instructie.

Samenstelling zadenmengsel.
Het zadenmengsel bestaat uit éénjarige zaden die goed passen bij de natuurlijke omgeving van Almelo. Dat wil zeggen dat we zaden hebben uitgezocht waarvan we weten dat die bijdragen aan de voedselvoorziening van de insecten die in onze omgeving leven. Je kunt in de samenstelling zaadmengsel zien welke soorten er allemaal in het mengsel zitten.

Buurtinitiatieven
Wanneer je als groep buren of als vereniging samen een stuk van je buurt wilt vergroenen en beheren, door een perk, een reeks boomspiegels of een serie geveltuintjes te adopteren van de gemeente Almelo, kun je daarover contact opnemen met de Groene Loper Almelo, Miriam ten Velde, miriam@dewateregge.nl.  Wij zullen dan samen met de gemeente bekijken of en hoe het plan gerealiseerd kan worden.

VOORJAARSACTIE BLOEMENLINT
HAAL (GRATIS) BLOEMENZAAD EN DRAAG JE METER(S) BLOEMEN BIJ

Aanvragen bloemenzaad

 

Kale schuttingen, (garage)muren en gevels worden levende, verticale tuinen.
Ieder jaar helpt de Groene Loper Almelo buurtinitiatieven, verenigingen en (maatschappelijke) instellingen om de straat te vergroenen. In de najaarsactie ‘Van Boven en Onder GOED’ biedt de Groene Loper Almelo klimplanten en bodemverbeteraar voor leven bóven en onder het maaiveld.

Bewonersinitiatieven kunnen gratis klimplanten en bodemverbeteraar aanvragen bij de Groene Loper Almelo om samen de buurt te vergroenen. Met de actie geeft de Groene Loper, samen met provincie Overijssel, een impuls aan de biodiversiteit in de gemeente.

Van Boven en Onder GOED

Dit jaar gaan we de hoogte in. We zien dat heel veel muren en schuttingen kaal zijn en niet worden benut voor vergroening. Zonde, want een groene gevel ziet er echt heel anders uit. En het zorgt ook nog eens voor verkoeling tijdens warme zomermaanden. Naast bovengrondse vergroening vragen we met deze actie ook aandacht voor een gezonde bodem. Zo zorg je niet alleen voor meer levende natuur boven de grond, maar ook daaronder. Daarom krijgen bewoners mooie klimmers en andere planten mee, én bodemverbeteraar. Zo wordt het echt ‘Van Boven en Onder GOED’.

Wie kunnen meedoen?

Buurtinitiatieven (bestaan uit minimaal twee buren, maar meer is leuker)

(Sport)verenigingen die hun terrein willen vergroenen

Maatschappelijke organisaties zoals verzorgings/verpleeghuizen en scholen

Wat zijn de voorwaarden?
In of aan de openbare ruimte: je ziet de klimplanten vanaf de straat.  Dus zet ze tegen je gevel, tegen de buitenkant van je tuinmuur of aan de straatkant van je garage of schuur.

De eigenaar van de grond én de eigenaar van de muur moeten akkoord zijn: dus als je geen voortuin hebt en de planten tegen de gevel van je huurhuis wilt laten groeien moet de gemeente toestemming geven om stoeptegels te verwijderen en de woningcorporatie toestemming geven om klimplanten tegen je muur te laten groeien.

In het aanmeldformulier kun je aangeven wie in jouw geval de eigenaren zijn. Wanneer de locatie goed is ingevuld, kunnen wij centraal toestemming vragen aan gemeente en/of woningcorporaties. Daarna hoor je van ons of je een gratis pakket ontvangt.

Aanmelden vóór 1 september en alleen met buren, vereniging of maatschappelijke organisatie.

 DIRECT AANMELDEN VOOR EEN PAKKET

Aanbod van planten:
We hebben 2 pakketten samengesteld.

1.- Pakket ‘Vlinders en Zoemers’.
Deze vrolijke bloeiers zijn een sieraad tegen elke muur. Vlinders, bijen en andere zoemers bezoeken de bloemen graag voor de nectar.

Samenstelling:
Kamperfoelie
Clematis

2.- Pakket ‘Vogels’
In deze dichte begroeiing vinden vogels een veilig plekje om te vluchten voor gevaar of om te nestelen. De Klimroos zorgt in juni voor frisse witte bloemen en de bloemen van de klimop leveren in het najaar nog lang nectar voor de zoemers.

Samenstelling:
Klimhortensia
Klimop (Hedera)
Klimroos

Eigenschappen

Naam Inheems Groenblijvend Functie Bloeitijd Zon Halfschaduw Schaduw Zelfhechtend
Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum) x   Nectar juni-aug x x    
Groenblijvende bosrank (Clematis armandii, Apple Blossom)   x Nectar mrt-apr x x    
Klimroos (Hondsroos of Egelantier) x   Nectar juni x x    
Klimop (Hedera helix) x x Nectar en beschutting sept-nov x x x x
Klimhortensia (hydrangea anomala ‘Petiolaris’)     Nectar en beschutting mei-juni   x x x

 Hoe groeien klimplanten tegen een muur?

Klimop (Hedera) en Klimhortensia: dit zijn de zelfhechtende soorten in ons aanbod. Het voordeel is dat de plant zichzelf redt door zich stevig vast te houden aan de stenen, de voegen of de schutting.

Kamperfoelie, Clematis, Klimroos: deze soorten hebben steun nodig om langs omhoog te groeien. Dat kan een latwerk zijn (plantenklimrek, betongaas, draden of palen (bv een pergola). Maar ook een houten om-en-om schutting geeft vaak genoeg houvast voor deze planten.

Zijn klimplanten schadelijk voor de muur?
Een veelgestelde vraag over zelfhechtende klimplanten zoals klimop, klimhortensia of wingerdsoorten is of ze schadelijk zijn voor de muren of bomen waar ze tegenaan groeien.
Stevige, met cementmortel gemetselde muren zullen geen hinder ondervinden. Dat geldt niet voor oude muren, die nog uit kalkmortel zijn opgetrokken.
De hechtwortels hechten zich in dit geval vast aan de zachte kalksubstantie. Genoemde klimplanten moet u wel altijd in de gaten houden.
Ze kruipen overal tussen en de hoofdtakken worden op den duur toch redelijk dik. Zo kunnen ze schade veroorzaken aan de dakgoot of dakpannen. Snoei ze dus tijdig!
Zelfhechtende klimplanten hebben hechtwortels waarmee ze zich kunnen vastzetten op een muur of schutting. Als u gaas aanbrengt, een aantal centimeter van de muur af, kan de klimop zicht hier aan hechten en naar boven klimmen.
De bewering dat door klimplanten de muren vochtig blijven, is niet juist. Integendeel, vroeger plantte men klimop juist tegen koude muren vanwege het isolerende effect.
De woning blijft zo koeler in de zomer en warmer in de winter. Deze werking is vooral te danken aan het feit dat hemelwater via de bladeren wegvloeit en niet via de muur.

 (Bron: Eigen huis Magazine)

 

 Verzorging:

Voorbeelden van websites die informatie geven over betreffende planten:
Kamperfoelie: https://plantnu.nl/kamperfoelie/
Clematis Apple Blossom: https://www.yarinde.nl/clematis-armandii-apple-blossom/
Klimroos/Egelantier: https://groei.nl/tuin/tuinplanten/heesters-en-bomen/5-tips-voor-de-klimroos
Klimop (Hedera): https://www.mijnhedera.nl/blogs/hedera/hedera-verzorging-alles-wat-u-moet-weten/
Klimhortensia: https://www.hovenier.nl/planten/klimhortensia

AANMELDEN VOOR EEN PAKKET

LANDELIJKE NATUURWERKDAG

Elke eerste zaterdag van november (4 november 2023) vindt de landelijke Natuurwerkdag plaats. Jong en oud kan die dag werken aan het behoud en herstel van natuur en landschap. Het is eigenlijk een opknapbeurt van het landschap.

Beleef het landschap!
Afhankelijk van de streek en de locatie zijn er verschillende werkzaamheden. De meeste activiteiten bestaan uit kleinschalig onderhoudswerk: snoeien, zagen, hooien, schoonmaken van poelen en paden, het knotten van wilgen, snoeien van fruitbomen, maken van takkenrillen en verwijderen van riet. Ook kinderen zijn zeer welkom op de Natuurwerkdag. Op verschillende locaties worden speciale kinderactiviteiten georganiseerd.

Landschap kan niet zonder vrijwilligers
Wil je als vrijwilliger helpen of heb je een groene klus in Almelo voor vrijwilligers? Meld het ons en dan proberen wij de vrijwilligers en de klussen met elkaar te verbinden

NL DOET. Maak je straat groen, vraag geld aan voor een groene buurt.
Vanaf 1 november 2023 kunnen buren, buurttuinen en maatschappelijke initiatieven met ondersteuning van Groene Loper Almelo financiën aanvragen bij Het Oranje Fonds. Deze financiën kunnen zij inzetten om tijdens NLdoet in maart 2024 de omgeving te vergroenen. Denk hierbij aan boomspiegels, geveltuinen, buurttuinen, een insectenhotel of fruitstruiken. Geïnteresseerden kunnen zich bij ons aanmelden.

Via de Groene Loper Almelo kunnen ook buurtinitiatieven zonder rechtsvorm een aanvraag voor financiën doen. Je kunt een aanvraag doen tot 350 euro. Wij helpen je bij het invullen van de benodigde formulieren.

Voorbereiding
De gegevens die je nodig hebt voor je aanvraag zijn: KvK-nummer (in geval van vereniging of stichting), bankrekeningnummer, NAW-gegevens en een indicatie van de kosten per materiaal/activiteit.