Excursie nieuwe natuur bij Ypelo

09/06/2018 @ 9:30 am – 12:30 pm –

Excursie naar De Doorbraak en de Dakhorst bij Ypelo. Opgeven bij Martin Mulder.

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 09/06/2018
9:30 am - 12:30 pm

Locatie
Meestershuis (parkeerplaats)

Categorieën Geen Categorieën


 Excursie naar de natuur rond Ypelo
Opgeven bij de gids: Martin Mulder
e-mail: mmmulder57@gmail.com of via app/telefoon op 06-51483463

Op zaterdag 9 juni gaan we verzamelen op de parkeerplaats bij het Akkerhus in Ypelo. Dat is naast het schooltje De Akkerwal en tegenover het Meestershuis. 

Vandaar wandelen we, voorzien van goed schoeisel, passende kleding en natuurlijk met verrekijkers en telescoop, naar een ogenschijnlijk fraai stukje nieuwe natuur, dat langs de Exoose Aa is aangelegd. 

Deze waterbuffer Dakhorst is aangelegd in opdracht van waterwinbedrijf Vitens. Het waarom daarvan is op internet wel te vinden, en zal ik ter plekke ook nog wel nader toelichten, maar het ‘in het echt’ bewonderen van deze plek is natuurlijk veel leuker, want het is een bijzondere plek geworden waar vooral veel watervogels op af zijn gekomen sinds de aanleg een aantal jaren geleden. 

De waterbuffer ligt aan het eind van de nieuwe beek De Doorbraak. Daar zijn we met het natuurhus (IVN) al diverse keren geweest, maar ook dat blijft een bijzondere plek om te bezoeken doordat het zich qua natuur van jaar tot jaar nog verder door ontwikkelt. Dus altijd weer wat nieuws te ontdekken. 

En tegen die Doorbraak ligt ook nog een relict uit de laatste ijstijd, het Mokkelengoor. Een bijzonder moerasje, dan na de aanleg van De Doorbraak niet meer betreden mag worden. Dat is wel jammer, want midden in dat Mokkelengoor is een mooie open plek te vinden met o.a. het melkviooltje (heel klein bloempje met een bijzonder verhaal erbij), diverse orchideeën en bijzondere kwelflora als beenbreek, moeraskartelblad, vetblad, enz.. 

Van Staatsbosbeheer heb ik toestemming gekregen om het gebiedje die dag te mogen bezoeken. Ik ga van tevoren nog wel even kijken of het goed te betreden is en of er voldoende te zien is 

Om een inschatting te kunnen maken van hoeveel liefhebbers er mee gaan wandelen, verzoek ik u om u aan te melden bij mij via: 

Martin Mulder 

e-mail: mmmulder57@gmail.com of via app/telefoon op 06-51483463